ΤΟΜΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΜΕΑ

Η ομάδα ασχολείται με τη μελέτη των φάσεων, της μικροδομής και της μορφολογίας μαγνητικών υλικών με ιδιαίτερο τεχνολογικό ενδιαφέρον εστιάζοντας στη συσχέτιση δομικών και ηλεκτρονικών ιδιότητων σε συμπαγή υλικά αλλά και και σε μαγνητικές νανοδομές. Οι δραστηριότητες συνοψίζονται ως εξής:

Α). Aνάπτυξη - σύνθεση μαγνητικών υλικών τεχνολογικού ενδιαφέροντος .
Β). Aνάλυση και χαρακτηρισμός της μικροδομής των υλικών σε μικροσκοπικό, νανοσκοπικό και ατομικό επίπεδο.
Γ). Mαγνητικός χαρακτηρισμός των υλικών.
Δ). Θερμική, μηχανική και μαγνητική κατεργασία των υλικών για τη βελτιστοποίηση των μαγνητικών τους ιδιοτήτων.
E). Θεωρητική μελέτη και προσομοίωση της μαγνητικής συμπεριφοράς των υλικών.

•Εξοπλισμός:
-Σύστημα ανάπτυξης λεπτών και πολυστρωματικών υμενίων υπερυψηλού κενού με την τεχνική της εξάτμισης με δέσμη ηλεκτρονίων (Varian VT 114B) με τρεις πηγές υλικών.
-Διάταξη παρασκευής μονοκρυστάλλων με τη μέθοδο Czochralski - Bridgeman.
-Επαγωγικός φούρνος για τη χύτευση μετάλλων και την παρασκευή κραμάτων.
- Μαγνητόμετρο Δονούμενου Δείγματος - VSM για λεπτά υμένια (77-300 K, 0-1.2 T).
-Μαγνητόμετρο Δονούμενου Δείγματος - VSM (77 – 1300 K, 0 – 2 T).
-Φασματόμετρο Moessbauer 57Fe (77 – 300 K).

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Η έρευνα και οι δραστηριότητες εστιάζονται στην θεωρητική και πειραματική μελέτη της δομής του ατμοσφαιρικού οριακού στρώματος και στις εφαρμογές σε θέματα ποιότητας του αέρα

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

i. Διαγνωστικές τεχνικές (τομογραφία εφαρμοσέμνου δυναμικού
ii. Θεραπευτικές εφαρμογές (μικροκυματική υπερθερμία)
iii. Δοσιμετρία ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (προσδιορισμός SAR από φορητό τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, βιολογικά πειράματα για επιπτώσεις της ακτινοβολίας).

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Το ερευνητικό αντικείμενο της ομάδας είναι η μελέτη της Δυναμικής συμπεριφοράς Μη-Γραμμικών Κυκλωμάτων & Συστημάτων, με έμφαση στη μελέτη της Χαοτικής συμπεριφοράς που εμφανίζουν. Ειδικότερα, μελετώνται η δυνατότητα συγχρονισμού δύο χαοτικών κυκλωμάτων καθώς και ο έλεγχος της χαοτικής συμπεριφοράς. Η μελέτη γίνεται και πειραματικά και με προσομοίωση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
  • Ανάπτυξη κρυστάλλων. Μελέτη κρυσταλλικής δομής και φυσικών ιδιοτήτων ανόργανων ενώσεων (ημιαγώγιμων ενώσεων του Tl και Sb, μεταλλικών κραμάτων του Τi, κραμάτων του Wo Χαλκογενιδίων και Χαλκοαλογενιδίων του As)
  • Κρυσταλλογραφία οργανικών ενώσεων του I ή του F και οργανομεταλλικών συμπλόκων Sn, ή Cu με βιολογική ή φαρμακευτική δράση).
  • Κρυσταλλογραφία Πρωτεϊνών. (Εξαγωγή τους από τα κύτταρα, καθαρισμόs, κρυστάλλωση. Προσδιορισμός κρυσταλλικής δομής. Μελέτη βιολογικών αποτελεσμάτων διαφόρων μεταλλάξεων. Μελέτη του ρόλου διαφόρων αμινοξέων στην δέσμευση νουκλεοτιδίων GDP ή GTP.Μελέτη του ρόλου ορισμένων πρωτεϊνών σαν παρεμποδιστών ενζυμικής δράσης.)
  • Μελέτη της κατανομής ηλεκτρονικών πυκνοτήτων σε κρυστάλλους
  • Χαρακτηρισμός, μικροδομή και κρυσταλλική δομή βιομηχανικών υλικών (Υλικά για επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων Li, FCC καταλύτες, πλαστικά υλικά. Μελέτη της επίδρασης της μεταβολής της σύστασης και των συνθηκών παρασκευής).
  • Χαρακτηρισμός-μικροδομή λεπτών υμενίων ημιαγωγικών υλικών. Μελέτη της επίδρασης της μεταβολής της σύστασης και των συνθηκών παρασκευής.
  • Μελέτη της επίδρασης του προτιμητέου προσανατολισμού κρυσταλλιτών σε άμεσες μεθόδους προσδιορισμού κρυσταλλικών δομών από δεδομένα περιθλασιμέτρου κόνεως
  • Αρχαιομετρία (Ποιοτική ανάλυση φάσεων σε επιχρίσματα και πλίνθους αρχαιολογικών ευρημάτων)
ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
Περιγράφεται κυρίως η δραστηριότητα των τελευταίων ετών, η οποία συνίσταται στην παρασκευή και στην μελέτη των ιδιοτήτων παχέων επιστρώσεων, οι οποίες παρασκευάζονται με διάφορες τεχνικές. Η έρευνα διεξάγεται σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ. και σε αυτήν συμμετέχουν διδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές.
ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

i. Πρόβλεψη κάλυψης τηλεπικοινωνιακών δικτύων και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών
ii. Υπολογισμός εκπεμπόμενου πεδίου ηλεκτρονικών συσκευών
iii. Μετρήσεις και καταγραφή της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Ανάπτυξη και βελτίωση οπτικών διατάξεων τηλεπισκόπισης ατμοσφαιρικών συστατικών, και παραμέτρων και της ηλιακής ακτινοβολίας. Έλεγχος και διασφάλιση ποιότητας μετρήσεων. Ανάπτυξη / λειτουργία δικτύων μετρήσεων.

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

i. Πολιτική τηλεπικοινωνιών (ευρυζωνικότητα, προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες)
ii. Σχεδιασμός και υλοποίηση τηλεπικοινωνιακών δικτύων (ασυρματικών και ενσύρματων)
iii. Σχεδιασμός τηλεπικοινωνιακών συστημάτων (κεραίες, γραμμές μεταφοράς, φίλτρα, συζεύκτες κλπ.)
iv. Προσομοίωση λειτουργίας τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και δικτύων
v. Ανάπτυξη και έλεγχος πρωτοκόλλων

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Παρουσίαση της διάταξης και των μεθόδων που ακολουθούνται στο ΕΦΑ για την τηλεπισκόπηση της ατμόσφαιρας με τη χρήση πηγών laser (μέθοδος lidar) με έμφαση στα αιωρούμενα σωματίδια και στο όζον. Παρουσίαση των σημαντικότερων αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν. Σύντομη αναφορά στα σχετικά ερευνητικά προγράμματα που εκπονούνται στο ΕΦΑ.

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Φυσική της Ατμόσφαιρας και του Περιβάλλοντος με έμφαση στην Παγκόσμια Μεταβολή, τις κλιματικές μεταβολές, τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, τις ανθρωπογενείς και φυσικές μεταβολές του στρώματος του όζοντος και τις επιδράσεις τους στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, την ατμοσφαιρική κυκλοφορία και το κλίμα της Γης. Προσομοιώσεις της μελλοντικής ατμόσφαιρας και κλίματος με μοντέλα Χημείας-Κλίματος.

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Μελέτη της φυσικής και χημείας του στρώματος του όζοντος και της διάδοσης της ηλιακής ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα. Αλληλεπιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας με αέρια συστατικά (ατμοσφαιρικά αιωρήματα και ατμοσφαιρικά αέρια). Μοντέλα διάδοσης και επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας. Ηλιακή ενέργεια.

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

© 2018 ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ, ΑΠΘ.