Κασσαβέτης Σπύρος, ΕΔΙΠ
Κασσαβέτης Σπύρος

Κασσαβέτης Σπύρος
ΕΔΙΠ

ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΗΣ ΥΛΗΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ54124,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Γνωστικό Αντικείμενο

Ανάπτυξη Υλικών, Οπτικές Ιδιότητες Στερεών, Φασματοσκοπία Στερεών

Διδασκόμενα Μαθήματα

Ερευνητική Δραστηριότητα

Οι ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας αυτής (Εργαστήριο Λεπτών Υμενίων- Νανοσυστημάτων & Νανομετρολογίας (LTFN) αφορούν:

  1. Ανάπτυξη Εύκαμπτων και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών Διατάξεων για εφαρμογές στην Ενέργεια, Φωτισμό, Ιατρική, κλπ
  2. Ανάπτυξη και μελέτη των νανουλικών και των λεπτών και υπέρλεπτων υμενίων (thin films) πάνω σε επίπεδα και τρισδιάστατα υποστρώματα με τεχνικές Φυσικής Εναπόθεσης Ατμών (Physical Vapor Deposition- PVD)
  3. Επιφανειακή κατεργασία ανόργανων και οργανικών υλικών με την χρήση ιοντικών δεσμών και πλάσματος
  4. Μελέτη των οπτικών και ηλεκτρονικών, δομικών και νανομηχανικών ιδιοτήτων λεπτών και υπέρλεπτων υμενίων αλλά και υλικών όγκου (bulk) με state of the art τεχνικές (όπως Φασματοσκοπική Ελλειψομετρία, Περίθλαση & Ανάκλαση Ακτίνων Χ, Μικροσκοπία Ατομικών Δυνάμεων και Νανοσκληρομέτρηση)
  5. Ανάπτυξη in-situ και real-time οπτικών μεθόδων παρακολούθησης των ατομικών διεργασιών και αλληλεπιδράσεων που λαμβάνουν χώρα κατά την ανάπτυξη των υμενίων ή την τροποποίηση και ενεργοποίηση των επιφανειών.

Σκοπός των δραστηριοτήτων αυτών είναι η ανάπτυξη της έρευνας τόσο σε βασικό επίπεδο (κατανόηση των μηχανισμών ανάπτυξης λεπτών υμενίων σε ατομικό επίπεδο, συσχέτιση της δομής των λεπτών υμενίων και νανοδομών με τις οπτικές – ηλεκτρονικές-μηχανικές ιδιότητες, υπολογιστικές μέθοδοι και τεχνικές) όσο και επίπεδο εφαρμογής.
Στις εφαρμογές συμπεριλαμβάνονται νέα προηγμένα υλικά για την μικροηλεκτρονική, τις εύκαμπτες ηλεκτρονικές συσκευές, τα φωτοβολταϊκά, τις νανοεπικαλύψεις φραγμού αερίων σε εύκαμπτες συσκευασίες, τους αισθητήρες υδρογόνου και βιοαισθητήρες, επικαλύψεις για ιατρικά μοσχεύματα και βιοσυμβατά υλικά κα.
 
ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

© 2018 ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ, ΑΠΘ.