Πρώτο στην Ελλάδα το Tμήμα Φυσικής του ΑΠΘ

08 Νοεμβρίου 2023Γενικού ενδιαφέροντος

Το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνεχίζει και για το έτος 2022-2023 τις διακρίσεις των μελών του διδακτικού του προσωπικού στην ερευνητική δραστηριότητα που το κατατάσσουν:

 • στην πρώτη τριάδα των τμημάτων σε επίπεδο Α.Π.Θ.
 • πρώτο στην Ελλάδα μεταξύ των τμημάτων Φυσικής.

Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν δύο έρευνες που αναφέρονται στην απήχηση του ερευνητικού έργου  των διδασκόντων – ερευνητών σε Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο.

Η πρώτη αναφέρεται σε εν-ενεργεία και αφυπηρετήσαντα μέλη ΔΕΠ που συγκαταλέγονται στο υψηλότερο 2% της έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο με βάση βιβλιομετρική μελέτη που δημοσιεύεται με συνεργασία του εκδοτικού οίκου Elsevier και του κορυφαίου Πανεπιστημίου του Stanford των ΗΠΑ. Η διάκριση αυτή των ενεργών και αφυπηρετησάντων μελών καταδεικνύει την υψηλού επιπέδου έρευνα που πραγματοποιείται στο Τμήμα Φυσικής διαχρονικά.


Ο κατάλογος του Stanford, όπως συχνά ονομάζεται, ανακοινώνεται σε ετήσια βάση και είναι κοινά αποδεκτό ότι είναι από τις εγκυρότερες λίστες αξιολόγησης παγκοσμίως. Ο κατάλογος περιλαμβάνει κατατάξεις των επιστημόνων τόσο ως προς το τελευταίο έτος (single year 2022-2023), όσο και ως προς τη συνολική τους σταδιοδρομία μέχρι το έτος αναφοράς (career).

Στο Α.Π.Θ. με βάση τη συνολική τους σταδιοδρομία (career) στο επιστημονικό τους πεδίο, περιλαμβάνονται στο ανώτερο 2% της παγκόσμιας κατάταξης 128 μέλη ΔΕΠ (αφυπηρετήσαντες και εν ενεργεία) και από το Τμήμα Φυσικής 5 εν ενεργεία και 6 αφυπηρετήσαντες καθηγητές. Επίσης, με βάση την ετήσια κατάταξη για το 2022-23 (single year) στο επιστημονικό τους πεδίο, στο Α.Π.Θ. περιλαμβάνονται 122 μέλη ΔΕΠ και από το Τμήμα Φυσικής 5 εν ενεργεία και 3 αφυπηρετήσαντες καθηγητές (σε αλφαβητική σειρά):

 1. Βόλος Χρήστος, αναπλ. καθηγητής
 2. Γούδος Σωτήριος, αναπλ. καθηγητής
 3. Δημητριάδης Χαράλαμπος, ομότιμος καθηγητής*
 4. Κίτης Γεώργιος, ομότιμος καθηγητής
 5. Λαλαζήσης Γεώργιος, ομότιμος καθηγητής
 6. Λογοθετίδης Στέργιος, ομότιμος καθηγητής
 7. Παπαστεφάνου Κωνσταντίνος, αφυπηρετήσας καθηγητής*
 8. Πατσαλάς Παναγιώτης, καθηγητής
 9. Σάχαλος Ιωάννης, ομότιμος καθηγητής*
 10. Στεργιούλας Νικόλαος, καθηγητής
 11. Χρυσάφης Κωνσταντίνος, καθηγητής

*Μόνο για τη συνολική καριέρα

Η δεύτερη μελέτη έγινε με την ευθύνη της πλατφόρμας Research.com με στοιχεία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022. Τα στοιχεία που αφορούν το Α.Π.Θ. βρίσκονται σε αυτήν την ιστοσελίδα.

Από το Τμήμα Φυσικής περιλαμβάνονται 7 καθηγητές, εν ενεργεία και αφυπηρετήσαντες σε τρία διαφορετικά επιστημονικά πεδία.

ΟνοματεπώνυμοΕπιστημονικό πεδίοΚατάταξη
(παγκόσμια)
Κατάταξη
(εθνική)
Κατάταξη
(Α.Π.Θ.)
Λογοθετίδης Στέργιος
Ομότ. Καθηγητής
Επιστήμη Υλικών4117913
Μπαλής Δημήτριος
Καθηγητής
Επιστήμες Περιβάλλοντος1424819
Μπάης Αλκιβιάδης
Καθηγητής
Επιστήμες Περιβάλλοντος20041132
Χρυσάφης Κωνσταντίνος
Καθηγητής
Επιστήμη Υλικών81862241
Παρασκευόπουλος Κωνσταντίνος
Ομότ. Καθηγητής
Επιστήμη Υλικών88572544
Βόλος Χρήστος
Αναπλ. Καθηγητής
Ηλεκτρονικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανηκών25791049
Μελάς Δημήτριος,
Καθηγητής
Επιστήμες Περιβάλλοντος54763561

 


© 2018 ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ, ΑΠΘ.