Απόφαση της ολομέλειας του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ

14 Μαΐου 2022Τμήμα

Η ολομέλεια του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για μια σειρά γεγονότων που έλαβαν χώρα στη Σχολή Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ) του ΑΠΘ τους τελευταίους μήνες. Ο χώρος των γραμματειών και της κοσμητείας της Σχολής έχουν επανειλημμένα γίνει στόχος επιθέσεων και εκτεταμένων βανδαλισμών, σημειώθηκαν διαρρήξεις και φθορές στο κεντρικό κτίριο της ΣΘΕ, κυρίως σε εργαστήρια και χώρους του Τμήματος Φυσικής, καθώς και άδικες στοχοποιήσεις συναδέλφων που κατέχουν θεσμικές θέσεις στη διοίκηση της Σχολής και του Τμήματος.

Τα ξημερώματα της 7ης Μαΐου έλαβε χώρα άλλη μια καταστροφική επίθεση στον ισόγειο χώρο του κτιρίου Βιολογίας, όπου έχει αποφασιστεί να κατασκευαστεί η νέα ενοποιημένη βιβλιοθήκη της ΣΘΕ. Η κινητοποίηση για την περισυλλογή των υλικών που κατεδαφίστηκαν έτσι ώστε να επανέλθει το κτίριο Βιολογίας σε λειτουργία, αποτέλεσε την αφορμή να σημειωθούν εκτεταμένα επεισόδια την Τρίτη 10 Μαΐου μεταξύ της αστυνομίας και ομάδας φοιτητών αλλά και κουκουλοφόρων. Κατά την διάρκεια των επεισοδίων χρησιμοποιήθηκαν χημικά, τα οποία εξαπλώθηκαν σε όλο το εσωτερικό του κεντρικού κτηρίου της Σ.Θ.Ε. την ώρα που το κτίριο λειτουργούσε με εκατοντάδες φοιτητές/ριες και μέλη του προσωπικού. Οι ενέργειες των αστυνομικών έδειξαν ότι δεν εκτιμήθηκε σωστά η ιδιαιτερότητα του χώρου και της στιγμής με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια και την υγεία των φοιτητριών, φοιτητών και όλου του προσωπικού της ΣΘΕ.

Η ολομέλεια του Τμήματος Φυσικής θεωρεί ότι η ασφαλής λειτουργία της Σχολής θα πρέπει να είναι πρωταρχική μέριμνα σε όλες τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς και καλεί κάθε υπεύθυνο να προστατέψει την λειτουργία  και τα μέλη της από κάθε μορφή βίας.


© 2018 ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ, ΑΠΘ.