Εκτόξευση Διαστημικής Αποστολής DART

23 Νοεμβρίου 2021Γενικού ενδιαφέροντος

Αγαπητοί φοιτητές, αγαπητοί συνάδελφοι,

Αύριο το πρωί στις 8:21 πμ (ώρα Ελλάδας) εκτοξεύεται από την Αεροπορική Βάση Vandenberg της Καλιφόρνια η αποστολή DART (https://dart.jhuapl.edu/) προς τον διπλό αστεροειδή (65803) Didymos. Στόχος της αποστολής, όπως περιγράφεται συνοπτικά στην επισυναπτόμενη εικόνα, είναι η πρόσκρουση με το μικρότερο από τα δύο μέλη του συστήματος, τον Δίμορφο. Πρόκειται για την πρώτη ιστορικά αποστολή πλανητικής άμυνας, η οποία καθοδηγείται από το Applied Physics Laboratory του Johns Hopkins University (JHU/APL) και τη NASA.

Στην Ομάδα Διερεύνησης (Investigation Team, https://dart.jhuapl.edu/Team/ ) της αποστολής συμμετέχουν τα μέλη του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής κ.κ, Κλεομένης Τσιγάνης και Γεώργιος Βουγιατζής και ο Μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τομέα μας Γιάννης Γκόλιας. Τη σχετική έρευνα υποστηρίζουν αποφασιστικά οι υποψήφιοι διδάκτορές μας Μιχάλης Γαϊτανάς, Τριαντάφυλλος Χατζηαντωνίου και Διονύσης Καρύδης, μέσω και του χρηματοδοτούμενου έργου NEO-MAPP (EC, Horizon 2020) στο οποίο συμμετέχουν.
 
Η εκτόξευση θα καλυφθεί ζωντανά από το κανάλι της NASA στο Youtube (βλ. NASA TV  https://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html#public ). Τα τελευταία νέα της αποστολής αναρτώνται στη σελίδα https://www.nasa.gov/planetarydefense/dart/dart-news .

Με την ελπίδα όλα να πάνε ομαλά στην εκτόξευση...

Κλεομένης Τσιγάνης


ΥΛΙΚΟ

© 2018 ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ, ΑΠΘ.