"Επικαιροποίηση Γνώσεων Αποφοίτων σε Νέα Επιστημονικά Θέματα και Τεχνολογίες Περιβάλλοντος"
Περιβαλλοντικά προβλήματα όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η αραίωση του στρώματος του όζοντος και η κλιματική αλλαγή δημιουργούν απειλές τόσο στην υγεία των ανθρώπων αλλά και στο Περιβάλλον γενικότερα και θα πρέπει να υπάρχει μια αποτελεσματική στρατηγική για την αντιμετώπιση τους. Σαν αποτέλεσμα αυτής της πρόκλησης, μεγάλος αριθμός επιστημόνων σε παγκόσμιο επίπεδο έχει προσανατολιστεί στην συστηματική μελέτη των προβλημάτων και στους τρόπους προστασίας του Περιβάλλοντος. Παρόλα αυτά, υπάρχει μια δυσκολία μεταφοράς της τεχνογνωσίας που συσσωρεύτηκε στα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα στους φορείς αλλά και στα επιστημονικά στελέχη που δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο.
Το παρών πρόγραμμα ΠΕΓΑ έχει σαν στόχο την επικαιροποίηση των γνώσεων των πτυχιούχων στα νέα επιστημονικά θέματα και τις τεχνολογίες που αφορούν το Περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των συμμετεχόντων στην αγορά εργασίας και την βελτίωση των όρων διεκδίκησης σταδιοδρομίας στην αναπτυσσόμενη αγορά εργασίας σε θέματα Περιβάλλοντος. Παράλληλα, μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση της στελέχωσης των δημόσιων φορέων και ιδιωτικών επιχειρήσεων σε επιστημονικά εξειδικευμένο δυναμικό το οποίο ασχολείται με θέματα μελέτης, προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος.
Το πρόγραμμα είναι χρηματοδοτούμενο και παρέχεται δωρεάν. Απευθύνεται σε απόφοιτους ΑΕΙ Σχολής Θετικών Επιστημών, Πολυτεχνείου ή Τμημάτων Περιβάλλοντος οι οποίοι έχουν αποκτήσει τον βασικό τίτλο σπουδών έως και το 2003. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν με τους ίδιους όρους και οι κάτοχοι ισότιμου πτυχίου αλλοδαπής ανώτατης σχολής. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής διορισμένοι εκπαιδευτικοί.
Η διάρκεια του προγράμματος επιμόρφωσης είναι 150 ώρες και υλοποιείται ταυτόχρονα σε τρία ΑΕΙ [Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Φυσικής, Τμήμα Γεωλογίας, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών), Πανεπιστήμιο Πατρών (Τμήμα Φυσικής) και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Φυσικής)]. Στους συμμετέχοντες που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος απονέμονται συνολικά 15 ECTS και χορηγείται σχετικό Πιστοποιητικό.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα:
ΥΛΙΚΟ