Αργυράκης Παναγιώτης, Ομότιμος Καθηγητής
Αργυράκης Παναγιώτης

Αργυράκης Παναγιώτης
Ομότιμος Καθηγητής

ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΗΣ ΥΛΗΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ54124,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ερευνητική Δραστηριότητα

Δραστηριότητες:

  • Δυναμική και κινηματική φαινομένων σε άτακτα συστήματα της συμπυκνωμένης ύλης και σε φράκταλς.
  • Δυναμική νευρωνικών δικτύων και μετάδοση σήματος.
  • Υπολογισμός ηλεκτρονικών και οπτικών ιδιοτήτων παραδοσιακών και νέων ημιαγωγικών υλικών με τεχνολογικές εφαρμογές.
  • Μελέτη διεπιφανειών (συμμετρία, ενεργειακές και δομικές ιδιότητες) σε πολυκρυσταλλικά υλικά με βάση το πρότυπο του πλέγματος.
  • Μελέτη τριπλών συμφύσεων κρυσταλλιτών σε πολυκρυσταλλικά υλικά.
  • Yπολογισμός ηλεκτρονικών και δυναμικών ιδιοτήτων σε κρυστάλλους, άμορφα υλικά και υπερδομές.
  • Ιδιότητες, μεταφορά και διάχυση σε ιοντικούς κρυστάλλους και σε μη ομογενή στερεά, κρίσιμα φαινόμενα.
  • Δυναμική πλέγματος κρυσταλλικών υλικών (3D και 2D) με τη χρήση φαινομενολογικών δυναμικών και μεθόδων από πρώτες αρχές. Εφαρμογή της θεωρίας ομάδων στην ερμηνεία φασμάτων Raman και υπερύθρου.
  • Μαθηματικά πρότυπα διάχυσης, τυχαίες διαδρομές, κινητικά και δυναμικά φαινόμενα σε περίπλοκα συστήματα (complex systems), συστήματα χαμηλών διαστάσεων, fractals, φαινόμενα παγίδευσης.
  • Εφαρμογές μεθόδων Στατιστικής Φυσικής σε δυναμικά προβλήματα όπως προβλήματα δυναμικής απορρόφησης φαρμάκων, νευρωνικά δίκτυα, δίκτυα, φαινόμενα εξάπλωσης (spreadint phenomena), κινητική πληθωρισμών, οικονομική φυσική κλπ.

Εξοπλισμός:

Νησίδα ηλεκτρονικών υπολογιστών παράλληλης επεξεργασίας. Αποτελείται από 32 Η/Υ βασισμένους σε αρχιτεκτονική Intel Core 2 Duo με 64 επεξεργαστές, συνολική μνήμη RAM 128 Gb, αποθηκευτικό χώρο 6.7 Tb με λειτουργικό σύστημα Scientific Linux.

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Στην ομάδα μας της υπολογιστικής φυσικής ειδικευόμαστε στη μελέτη πολύπλοκων συστημάτων με χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και προσομοιώσεων μεγάλης κλίμακας.
Ξεκινώντας από τη Φυσική της συμπυκνωμένης ύλης, υπάρχουν πάρα πολλά δυναμικά φαινόμενα που παρουσιάζουν μεγάλο τεχνολογικό ενδιαφέρον, αρχικά με εφαρμογή στα υλικά.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το φαινόμενο της διάχυσης. Όταν το υλικό που μελετάμε δεν είναι καθαρό αλλά έχει προσμίξεις τότε οι νόμοι διάχυσης αλλάζουν και είναι πιο περίπλοκοι. Μελετάμε υλικά με μορφοκλασματική μορφή (Fractal) που είναι ένα πολύ καλό τέτοιο παράδειγμα. Ακολούθως, παρατηρούμε ότι οι τεχνικές μας μπορούν να επεκταθούν και σε άλλα συστήματα, τελείως διαφορετικά από τα παραπάνω. Παραδείγματα αποτελούν η διάχυση φαρμάκων σε συνθήκες in vivo, η δημιουργία και μελέτη νευρωνικών δικτύων, και κατ' επέκταση δικτύων της μορφής του Internet, ή ακόμα και η δυναμική σε κοινωνικά δίκτυα . Αυτό οδηγεί σε προβλήματα διάδοσης πληροφορίας σε σύνθετες δομές, όπως είναι η εξέλιξη της ανθρώπινης γλώσσας, και άλλα ενδιαφέροντα προβλήματα.

•Εξοπλισμός:
Νησίδα ηλεκτρονικών υπολογιστών παράλληλης επεξεργασίας. Αποτελείται από 32 Η/Υ βασισμένους σε αρχιτεκτονική Intel Core 2 Duo με 64 επεξεργαστές, συνολική μνήμη RAM 128 Gb, αποθηκευτικό χώρο 6.7 Tb με λειτουργικό σύστημα Scientific Linux.

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

© 2018 ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ, ΑΠΘ.