Η φοιτητική ομάδα SpaceDot του ΑΠΘ επισκέπτεται την ESA για τις πρώτες δοκιμές του δορυφόρου της

21 Φεβρουαρίου 2023Γενικού ενδιαφέροντος

Η φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ, «SpaceDot», συμμετέχει στο πρόγραμμα «Fly Your Satellite! 3» και τον Δεκέμβριο μέλη της ταξίδεψαν στο Βέλγιο, όπου και ολοκλήρωσαν κάποιες από τις δοκιμές που είναι απαραίτητες για την εκτόξευση του νανοδορυφόρου τους.

To πρόγραμμα «Fly Your Satellite! 3» του εκπαιδευτικού γραφείου της ESA (European Space Agency) πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές να κατασκευάσουν και να εκτοξεύσουν τον δικό τους νανοδορυφόρο (AcubeSAT).

Συγκεκριμένα οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και να ελέγξουν σε συνθήκες διαστήματος (σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες καθώς και διαμέσου προσομοιώσεων εκτόξευσης) τον μηχανισμό της κεραίας (Antenna Deployment Mechanism), που θα επιτρέψει την επικοινωνία του δορυφόρου με τη Γη όταν αυτός θα βρίσκεται πλέον στο διάστημα.

Η εκτόξευση του δορυφόρου του πανεπιστημίου μας θα πραγματοποιηθεί, αφού ολοκληρωθούν με επιτυχία και τα υπόλοιπα environmental tests που θα ακολουθήσουν αυτή τη χρονιά.

Άρθρο της ESA: Lights out and away we go: first environmental test at the CSF for team SpaceDot


© 2018 ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ, ΑΠΘ.