Περίληψη:
Αυτή η διάλεξη εξετάζει τη σχέση ανάμεσα στην ύλη και την πολυπλοκότητα των συστημάτων αφενός, και τη Ζωή, τη Νοημοσύνη και το Περιβάλλον αφετέρου. Πρώτα παρουσιάζονται τα θεωρητικά εργαλεία (θεωρία συστημάτων, γράφων και δικτύων). Στη συνέχεια αναλύεται η σχέση τους με: α) τη δομή της ζωής, β) τα βιολογικά νευρωνικά δίκτυα, γ) την τεχνητή νοημοσύνη και τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, δ) τη δομή και εξέλιξη των κοινωνιών και ε) το περιβάλλον. Διερευνώνται τα μέτρα πολυπλοκότητας συστημάτων και ύλης και παρουσιάζεται ο Νόμος της Πολυπλοκότητας. Τέλος, εισάγονται φιλοσοφικά ζητήματα σχετικά με την εξέλιξη της ζωής μέσω σχεδίασης.
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του κ. Ιωάννη Πήτα
Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (από το 1994). Διακρίσεις: IEEE fellow, IEEE Distinguished Lecturer, EURASIP fellow. Σπουδές: Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΑΠΘ 1980, Διδάκτορας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΑΠΘ 1985. Ασχολείται ερευνητικά με την τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτόνομα συστήματα, τεχνητή όραση, μηχανική μάθηση, ευφυή ψηφιακά μέσα, ανθρωποκεντρικούς υπολογιστές και επεξεργασία βιοιατρικής εικόνας. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής σε 12 Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Έχουν δημοσιευθεί περισσότερες από 970 εργασίες του σε διεθνή περιοδικά ή συνέδρια και 48 κεφάλαια σε ξενόγλωσσα βιβλία. Συνέγραψε, εξέδωσε και συν-εξέδωσε 16 βιβλία. Έχει δώσει 150+ προσκεκλημένες ομιλίες σε διεθνη συνέδρια και Πανεπιστήμια. Υπήρξε μέλος επιστημονικών επιτροπών περισσοτέρων των 291 συνεδρίων και συνδιοργανωτής 38 συνεδρίων. Συμμετείχε σε 75+ προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης και ήταν επιστημονικός υπεύθυνος σε 47 από αυτά. Ήταν γενικός ή τεχνικός πρόεδρος 5 διεθνών συνεδρίων. Έχει 38300+ ετεροαναφορές στο έργο του και h-index 92.
Διετέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών ΑΠΘ από το 1999 έως τον Φεβρουάριο του 2025. Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη (International Artificial Intelligence Doctoral Academy, AIDA). Ήταν ιδρυτής και Πρόεδρος της IEEE Autonomous Systems Initiative. Είναι συντονιστής του ερευνητικού έργου Horizon Europe TEMA (https://tema-project.eu/) και κύριος ερευνητής για το ΑΠΘ στα ερευνητικά έργα Horizon Europe SIMAR, και AI4Europe.
Έλαβε το βραβείο ΑΠΘ ερευνητή με μεγαλύτερο αριθμό ετεροαναφορών (2009). Με βάση το https://research.com/ είναι πρώτος στην Ελλάδα και 319 διεθνώς επιστήμων Πληροφορικής (2022).