Γενικού Ενδιαφέροντος

Πρωτοετείς Φοιτητές: Διαδικασία ολοκλήρωσης εγγραφών
(ενημέρωση 5 Οκτωβρίου)

16 Σεπ 2021ΕΩΣ24 Σεπ 2021

Ενημέρωση 5 Οκτωβρίου 2021: 

 • Ενημερώθηκε η διαδικασία εγγραφής της κατηγορίας (4): Υπότροφοι α) αλλοδαποί-αλλογενείς και β) ομογενείς

Ενημέρωση 4 Οκτωβρίου 2021: 

 • Ανακοινώθηκε η διαδικασία ολοκλήρωσης εγγραφών πρωτοετών στο ΑΠΘ, εξειδικευμένη για το Τμήμα Φυσικής.
 • Ενημερώθηκε η διαδικασία εγγραφής της κατηγορίας (3): Τέκνα Ελλήνων του εξωτερικού, τέκνα Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό και Έλληνες απόφοιτοι ξένων λυκείων του Εξωτερικού

 

Χρήσιμες Πληροφορίες για Πρωτοετείς Φοιτητές
Εγγραφές Πρωτοετών Φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022

 

Καλώς ήρθατε στο Τμήμα Φυσικής

Η ανακοίνωση αυτή έχει σκοπό να ενημερώνει όλες τις κατηγορίες των πρωτοετών φοιτητών/τριών για τη διαδικασία των εγγραφών.
Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης θα επικαιροποιείται τακτικά κατά τη διάρκεια των εγγραφών.

 

Μήνυμα του Προέδρου του Τμήματος, Δημήτριου Μελά, Καθηγητή

Σας καλωσορίζουμε στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σας συγχαίρουμε για την επιτυχία σας, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια σας. Γνωρίζουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία από εσάς επέλεξε συνειδητά να σπουδάσει Φυσική, μια όμορφη, συναρπαστική αλλά και απαιτητική επιστήμη. Πιστεύουμε ότι η φοίτηση στο Τμήμα μας θα δικαιώσει τις προσδοκίες σας, παρέχοντάς σας δυνατότητες και ευκαιρίες για επιτυχή σταδιοδρομία σε διαφορετικούς τομείς όπως η έρευνα, η εκπαίδευση, η τεχνολογία και η βιομηχανία.

Η εκπαιδευτική διαδικασία για τη φετινή χρονιά θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και τις αποφάσεις του Τμήματος και της Συγκλήτου του Α.Π.Θ. Η ενημέρωση για τον τρόπο διδασκαλίας, το ωρολόγιο πρόγραμμα και κάθε χρήσιμη πληροφορία για τις σπουδές σας, θα γίνεται μέσω των ανακοινώσεων που θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής σας στο Τμήμα, θα αναρτώνται κάθε φορά, στις ανακοινώσεις της ιστοσελίδας του Τμήματος, τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε, σύμφωνα με τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σας ευχόμαστε καλή αρχή στις σπουδές σας.

 

Εγγραφές πρωτοετών φοιτητών ανά κατηγορία

Οι πρωτοετείς φοιτητές/τριες εντάσσονται σε διαφορετικές κατηγορίες που είναι οι ακόλουθες:

 1. Πανελλήνιες εξετάσεις (90%, 10%, Εσπερινά Λύκεια, Μέλη της Μουσουλμανικής Μειονότητας)
 2. Αλλοδαποί- Αλλογενείς α) εντός και β) εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης
 3. Τέκνα Ελλήνων του εξωτερικού και υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό (ομογενείς)
 4. Υπότροφοι α) αλλοδαποί-αλλογενείς και β) ομογενείς
 5. Άνευ εξετάσεων (5%) (σοβαρές παθήσεις)
 6. Αθλητές/τριες
 7. Μεταφορά θέσης (από αντίστοιχα Τμήματα εσωτερικού) (μετεγγραφές)

Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να ανατρέχουν στην κατηγορία που τους αφορά.

 1. Πανελλήνιες εξετάσεις (90%, 10%, Εσπερινά Λύκεια, Μέλη της Μουσουλμανικής Μειονότητας)

  Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του ΥΠΑΙΘ, οι εγγραφές των επιτυχόντων πανελλαδικών εξετάσεων ακ. έτους 2021-22 πραγματοποιούνται από 16 έως 24 Σεπτεμβρίου 2021 στο Πληροφοριακό Σύστημα "Ηλεκτρονικές Εγγραφές 2021" του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

  Σας επισημαίνουμε ότι στην ίδια προθεσμία εγγράφονται:
  1. στην ανωτέρω ηλεκτρονική εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ, οι επιτυχούσες/-οντες της ειδικής κατηγορίας «Έλληνες Πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης», οι οποίες/-οι υποχρεούνται να αποστείλουν με ταχυμεταφορά ή να καταθέσουν αυτοπροσώπως στη γραμματεία του Τμήματος επιτυχίας τους, εντός της προθεσμίας εγγραφών, τη σχετική βεβαίωση ότι είναι εγγεγραμμένες/-οι στα δημοτολόγια Δήμου των Νομών Ξάνθης, Ροδόπης ή Έβρου. Αν έχουν μετεγγραφεί σε άλλο Δήμο άλλης περιοχής τότε θα πρέπει να αποστείλουν ή να καταθέσουν αυτοπροσώπως βεβαίωση του συγκεκριμένου Δήμου από την οποία να προκύπτει ότι μετεγγράφηκαν σ' αυτόν, από Δήμο των ανωτέρω Νομών
  2. απευθείας στο Τμήμα, και εφόσον προκύψει τέτοια περίπτωση, I) τα υιοθετηθέντα τέκνα της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με την παράγραφο 29α, του άρθρου 39 του Ν4168 (ΦΕΚ 193/2013)  II) οι διακριθέντες/-είσες σε επιστημονικές ολυμπιάδες, σύμφωνα και με τo άρθρο 40 του Ν4692 (ΦΕΚ 111Α/12.6.20), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 9 του Ν4777 (ΦΕΚ 25Α/17.2.2021), παράγραφος ε.

  4 Οκτ. 2021: Για την ολοκλήρωση της εγγραφής στο Τμήμα έχει αναρτηθεί η σχετική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε.


   
 2. Αλλοδαποί- Αλλογενείς (α) εντός και β) εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης

  Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι εγγραφές των επιτυχόντων στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τις κατηγορίες των:
  1. Αλλοδαπών – Αλλογενών, αποφοίτων λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων χωρών εκτός Ε.Ε. και
  2. Αλλοδαπών-Αλλογενών, αποφοίτων λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών μελών της Ε.Ε., (συμπεριλαμβανομένων των επιτυχόντων αποφοίτων Λυκείων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι είχαν συμμετοχή στις παγκύπριες εξετάσεις και κατέχουν βεβαίωση πρόσβασης του τρέχοντος έτους-2021)
  θα γίνουν από 23 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2021.
   
  Για την εγγραφή τους, οι επιτυχόντες/ούσες με την παραπάνω κατηγορία, εισαγόμενοι/ες στα Τμήματα και την Εισαγωγική Κατεύθυνση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, καλούνται, στις παραπάνω ημερομηνίες, όπως ακολουθήσουν τα βήματα που περιγράφονται στο σχετικό έγγραφο που επισυνάπτεται.

   
 3. Τέκνα Ελλήνων του εξωτερικού, τέκνα Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό και Έλληνες απόφοιτοι ξένων λυκείων του Εξωτερικού

  Σύμφωνα με τη Φ.153/122746/Α5/29-9-21 απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι εγγραφές των επιτυχόντων στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας με την ανωτέρω ειδική κατηγορία θα γίνουν από 4 μέχρι και 11 Οκτωβρίου 2021.
   
  Για την εγγραφή σου, ως εισαγόμενος/η σε Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, καλείσαι, στις παραπάνω ημερομηνίες, όπως ακολουθήσουν τα βήματα που περιγράφονται στο σχετικό έγγραφο που επισυνάπτεται.

   
 4. Υπότροφοι α) αλλοδαποί-αλλογενείς και β) ομογενείς

  Σύμφωνα με τη Φ.152/122122/Α5/29.9.2021 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ με θέμα "Εγγραφές των εισαγομένων αλλοδαπών - αλλογενών και ομογενών υποτρόφων του Ελληνικού Κράτους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022", όπου αναφέρονται αναλυτικά τα δικαιολογητικά εγγραφής της εν θέματι ειδικής κατηγορίας.

  Σας επισημαίνουμε ότι:

  • για την εν θέματι ειδική κατηγορία δεν θα ακολουθηθεί η διαδικασία μέσω https://register.auth.gr
  • σύμφωνα με την τελευταία παράγραφο της ανωτέρω, στην ίδια προθεσμία εγγράφονται και οι επιτυχόντες τα ακαδημαϊκά έτη 2019-2020, 2020-2021 και 2021-2022, μπορούν να εγγραφούν μέσα στην προθεσμία εγγραφής των νεοεισαγομένων φοιτητών με την οικεία ειδική κατηγορία του επόμενου ή μεθεπόμενου έτους, εφόσον προηγουμένως έχουν αποκτήσει τη βεβαίωση αυτή. (Φ.153/66380/Α5/21 (ΦΕΚ 2449 Β/8-6-2021) και Φ.153/79025/Α5/21 (ΦΕΚ 2971 Β/6-7-2021))
  • σύμφωνα με τη Φ.153/117353/Α5/20.9.21 Υ.Α., ως προθεσμία εγγραφής ορίζεται το χρονικό διάστημα μέχρι και την 29η Οκτωβρίου

   
 5. Άνευ εξετάσεων (5%) / σοβαρές παθήσεις

  Αναμένεται ανακοίνωση/εγκύκλιος του Υ.ΠΑΙ.Θ.
   
 6. Αθλητές/τριες

  Αναμένεται ανακοίνωση/εγκύκλιος του Υ.ΠΑΙ.Θ.
   
 7. Μεταφορά θέσης (από αντίστοιχα Τμήματα εσωτερικού)/ μετεγγραφές

  Αναμένεται ανακοίνωση/εγκύκλιος του Υ.ΠΑΙ.Θ.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Παρακαλούνται οι πρωτοετείς φοιτητές/τριες:

 1. Να επισκεφθούν αυτόν τον σύνδεσμο που περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις υπηρεσίες και τις παροχές του Α.Π.Θ.
 2. Να επισκεφθούν αυτόν τον σύνδεσμο προκειμένου να ενημερωθούν για τη δομή του προγράμματος σπουδών του Τμήματος.
 3. Να επισκέπτονται σε τακτική βάση την ιστοσελίδα του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. ώστε να ενημερώνονται για τις ανακοινώσεις Γραμματείας και διδασκόντων/ουσών, που τους/τις αφορούν.

Σας ευχόμαστε καλή αρχή!


Οδηγός Σπουδών (εδώ)

Ο οδηγός προπτυχιακών σπουδών εκδίδεται από το Τμήμα σε ετήσια βάση με σκοπό την παροχή πληροφοριών που αφορούν στις Προπτυχιακές Σπουδές στο Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ. Στις σελίδες του παρουσιάζονται η δομή και οι αρχές του προγράμματος σπουδών που ακολουθούν οι φοιτητές/τριες στη διάρκεια φοίτησής τους, θέματα σπουδών και οργάνωσης, υποχρεώσεις και παροχές προς φοιτητές/τριες, περιγραφή των υποχρεωτικών και επιλογής μαθημάτων του προγράμματος, οι προϋποθέσεις για τη λήψη πτυχίου, καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.
 

Χρήσιμες Πληροφορίες για Προπτυχιακούς Φοιτητές (εδώ)


ΥΛΙΚΟ

© 2018 ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ, ΑΠΘ.