Γενικού Ενδιαφέροντος

Η Ομάδα Φοιτητών ASAT του ΑΠΘ εκτοξεύει δορυφόρο

01 Δεκ 2022ΕΩΣ30 Ιαν 2023

Πριν από μερικές μέρες εγκρίθηκε η συμμετοχή του νανοδορυφόρου AcubeSAT της φοιτητικής ομάδας ASAT του ΑΠΘ στο πρόγραμμα «Fly Your Satellite!» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Πρόκειται για μία από τις τρεις αποστολές που εγκρίθηκαν πανευρωπαϊκά, μεσά από μια απαιτητική διαδικασία επιλογής – ουσιαστικά, το σχεδιασμό από το μηδέν μιας κανονικής διαστημικής αποστολής. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το σύνδεσμο: 

https://www.esa.int/Education/CubeSats_-_Fly_Your_Satellite/New_CubeSat_missions_selected_for_the_third_cycle_of_Fly_Your_Satellite

Η ομάδα ASAT που σχεδίασε και θα υλοποιήσει το νανοδορυφόρο αποτελείται από 35 προπτυχιακούς φοιτητές του ΑΠΘ, 11 εκ των οποίων προέρχονται από το Τμήμα Φυσικής. Πρόκειται για τους:
 
Ανθόπουλο Ασημάκη, Γεωργούση Μαίρη, Λίτσιου Ευδοξία, Μακρή Γρηγόριο, Μιμίκο Κυριάκο, Παρπλαπάνη Ζωή, Παυλίδη Βασίλειο, Ρετσέλη Αναστάσιο - Φαίδων, Στούπη Δημήτριο και Χαδόλια Μιχαήλ.

Η αποστολή του AcubeSAT είναι να μελετήσει την επίδραση του διαστημικού περιβάλλοντος σε ευκαρυωτικά κύτταρα. Εφόσον περάσει με επιτυχία όλες τις προβλεπόμενες δοκιμές, το AcubeSAT θα είναι ο πρώτος δορυφόρος που θα υλοποιηθεί εξ’ολοκλήρου στο ΑΠΘ και θα εκτοξευθεί στα τέλη του 2022 με αρχές 2023 από την πλατφόρμα του Διεθνούς Διστημικού Σταθμού (ISS). Λεπτομέρειες για την αποστολή βρίσκονται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://asat.gr/cubesat/

Πέρα από τη συμμετοχή των φοιτητών μας στην ASAT, το τμήμα Φυσικής έπαιξε συμβουλευτικό ρόλο στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας. Την προσπάθεια των φοιτητών στήριξαν έμπρακτα οι συνάδελφοι του τομέα ΑΑΜ Γιώργος Βουγιατζής και Μένιος Τσιγάνης και του τομέα ΠΦΦΣΣ Χρήστος Ελευθεριάδης, Τάσος Λιόλιος και Στέλιος Στούλος.
Το τμήμα Φυσικής συγχαίρει θερμά τους φοιτητές του για την μεγάλη αυτή επιτυχία και τους εύεχεται καλή επιτυχία στην υλοποίηση της αποστολής και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον! Συγχαίρουμε επίσης τους συναδέλφους που στηρίζουν αυτή τη σπουδαία προσπάθεια.
 


© 2018 ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ, ΑΠΘ.