Γενικού Ενδιαφέροντος

Συγχαρητήρια του Τμήματος Φυσικής στον απόφοιτο μας, Δρ. Άγγελο Τσιάρα για την πρώτη ανακάλυψη υδρατμών στην ατμόσφαιρα εξωπλανήτη.

16 Σεπ 2019

Η πρώτη ανακάλυψη ύπαρξης υδρατμών στην ατμόσφαιρα  εξωπλανήτη ανακοινώθηκε από ερευνητική ομάδα του University College London (UCL), επικεφαλής της οποίας είναι ο Δρ. Άγγελος Τσιάρας. Η ανακάλυψη έγινε για τον εξωπλανήτη K2-18b ο οποίος είναι περίπου οχτώ φορές μεγαλύτερος της Γης και βρίσκεται σε «ζώνη κατοικησιμότητας» του μητρικού άστρου του,  δηλαδή μπορεί να διατηρεί νερό σε υγρή κατάσταση στην επιφάνειά του.  Ο αστέρας Κ2-18, γύρω από τον οποίο κινείται ο εξωπλανήτης με περίοδο 18 ωρών, είναι ένας ερυθρός νάνος και βρίσκεται σε απόσταση 110 ετών φωτός από το ηλιακό μας σύστημα. Η ανακάλυψη βασίστηκε σε φασματοσκοπική ανάλυση δεδομένων που προήλθαν από παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.

Ο δρ Άγγελος Τσιάρας αποφοίτησε από το τμήμα μας το 2014 ως αριστούχος και στη συνέχεια εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στο UCL.  Το Τμήμα μας τον συγχαίρει θερμά και του εύχεται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.

 


© 2018 ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ, ΑΠΘ.