Σεμινάριο Τμήματος

Αναζητώντας την Σκοτεινή Ύλη με τα πειράματα LUX και LUX-ZEPLIN

17 Απρ 201913:15Αίθουσα Α31
Professor Isabel Lopez
Director of the Laboratory of Instrumentation and Experimental Particle Physics
Department of Physics, University of Coimbra
Portuga

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ο προσδιορισμός της ταυτότητας της σκοτεινής ύλης είναι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην επιστήμη, θεμελιώδους σημασίας για την κατανόηση του Σύμπαντος. Τα ασθενώς αλληλεπιδρώντα μαζικά σωματίδια (Weakly Interacting Massive Particles - WIMPs) που προκύπτουν με φυσικό τρόπο από διάφορα μοντέλα Φυσικής πέρα από το Καθιερωμένο Πρότυπο, είναι ελκυστικοί υποψήφιοι για τη σκοτεινή ύλη.
Ο ανιχνευτής Xenon Large Underground (LUX), ένας Time Projection Chamber που περιείχε xenon σε δύο φάσεις και με ενεργό μάζα 250 kg, χρησιμοποιήθηκε ως ανιχνευτής σωματιδίων WIMP της σκοτεινής ύλης μέσω άμεσης ανίχνευσης. Λειτούργησε στο Stanford Underground Research Facility (SURF) στο Lead της Νότιας Ντακότα από το 2012 έως το 2016. Το LUX δημοσίευσε τρία παγκόσμια όρια για την ανεξάρτητη του σπιν ενεργό διατομή σκέδασης WIMP-νουκλεονίου. Από το φθινόπωρο του 2016, οπότε ο ανιχνευτής αποσυναρμολογήθηκε, οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν σε πρόσθετες αναλύσεις για τα σύνολα δεδομένων φυσικής και βαθμονόμησης.
Το LUX-ZEPLIN (LZ) είναι ο διάδοχος του LUX που διαθέτει ενεργό στόχο από υγρό xenon 7 τόνων (από συνολικά 10 τόνους xenon) και θα λειτουργεί στις ίδιες εγκαταστάσεις με το LUX. Η τρέχουσα προβλεπόμενη ευαισθησία του είναι 2,3x10-48 cm2 για μια μάζα WIMP 40 GeV /c2 και 5,6 τόνους μάζας με 1000 ημέρες λήψης δεδομένων, καλύπτοντας ένα σημαντικό εύρος υποψηφίων της σκοτεινής ύλης.
Σε αυτήν την ομιλία, μετά από μια σύντομη επισκόπηση του προβλήματος της σκοτεινής ύλης, θα παρουσιαστούν τα τελευταία αποτελέσματα του LUX, με έμφαση στην πρόοδο της βαθμονόμησης και της ανάλυσης δεδομένων, ενώ θα ακολουθήσει μια επισκόπηση του σχεδιασμού ανιχνευτών LZ, το πρόγραμμα σχεδιασμού, η κατάσταση του τρέχοντος project και το χρονοδιάγραμμα.


ΥΛΙΚΟ

© 2018 ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ, ΑΠΘ.