Διάλεξη

Πρώτες ματιές στην Έρευνα: Αστρικά Πτώματα

12 Δεκ 2017
Σειραδάκης Ιωάννης,
Ομότιμος Καθηγητής
Τμήμα Φυσικής Α.Π.Θ.
Ώρα Έναρξης: 15.00, Αίθουσα: Α31

Η εθελοντική ομάδα PATh οργανώνει τη δεύτερη ομιλία του κύκλου "Πρώτες ματιές στην Έρευνα", με τον τίτλο: "Αστρικά Πτώματα: Λευκοί Νάνοι, Αστέρες Νετρονίων και Μελανές Οπές". Ομιλητής θα είναι ο κ. Σειραδάκης Ιωάννης, Ομότιμος καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

Περίληψη:

Ο Ήλιος μας και τα άλλα αστέρια λάμπουν γιατί στον πυρήνα τους παράγεται ενέργεια από πυρηνικές αντιδράσεις, κατά τις οποίες το στοιχείο Υδρογόνο (H) μετατρέπεται στο στοιχείο Ήλιον (He) και τελικά, με παρόμοιες αντιδράσεις, σε βαρύτερα στοιχεία. Τι θα γίνει όμως όταν εξαντληθεί όλο το Υδρογόνο και τα χημικά στοιχεία που συντηρούν τις πυρηνικές αντιδράσεις;
Τόσο η θεωρία όσο και οι αστρονομικές παρατηρήσεις συμφωνούν ότι, ανάλογα με τη μάζα τους, όλα τα αστέρια (και ο Ήλιος) θα καταλήξουν είτε σε Λευκούς Νάνους, είτε σε Αστέρες Νετρονίων είτε σε Μελανές Οπές (Μαύρες Τρύπες).

Οι ιδιότητες των αντικειμένων αυτών, τα οποία πλέον δεν εξελίσσονται και δικαίως αποκαλούνται συλλήβδην “αστρικά πτώματα”, είναι πολύ περίεργες και αποτελούν το αντικείμενο έρευνας αιχμής της σύγχρονης Αστροφυσικής.

Μετά από 7 δισεκατομμύρια χρόνια ο Ήλιος μας θα καταλήξει σε ένα μικρό συμπαγή λευκό νάνο αστέρα. Βαρύτερα (από τον Ήλιο) αστέρια θα καταλήξουν σε αστέρες νετρονίων, διαμέτρου το πολύ 20 χιλιομέτρων, που περιστρέφονται ταχύτατα γύρω από τον άξονά τους (πιο γρήγορα από την περιστροφή του κάδου των πλυντηρίων ρούχων ή του μίξερ της κουζίνας μας). Τέλος μαύρες τρύπες έχουν εντοπισθεί σε πολλούς γαλαξίες και ίσως συνδέουν διαφορετικά σύμπαντα μέσω του υπερχώρου. Μήπως και το ίδιο το Σύμπαν μας είναι μια μαύρη τρύπα;


ΥΛΙΚΟ

© 2018 ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ, ΑΠΘ.