Γενικών Επιλογών

Ιστορία και φιλοσοφία της Φυσικής
Πρόγραμμα Σπουδών 2012

ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΙΦΕ103
ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ
8
ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
3
ΜΟΝΑΔΕΣ ECTS
4
ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ

Κορδάς Κωνσταντίνος

Τζαμαρίας Σπυρίδων

Η γέννηση της φυσικής και της φιλοσοφίας στην αρχαία Ελλάδα: Ίωνες, Ελεάτες και Ατομικοί φιλόσοφοι. Πυθαγόρας. Πλάτων. Αριστοτέλης. Ελληνιστική φιλοσοφία (Στωικοί, Επικούρειοι, Σκεπτικοί). 
Από την κλασική αρχαιότητα στην Κοπερνίκεια Επανάσταση: Η φιλοσοφία και η επιστήμη του μεσαίωνα. Σχολαστικισμός.  Κοπερνίκεια Επανάσταση και οι συνέπειές της στη φιλοσοφία. Η φιλοσοφική μέθοδος και ο δυισμός του Ντεκάρτ. 
Τα μεγάλα κεφάλαια της κλασικής φυσικής: Αστρονομία, μηχανική, κινηματική, δυναμική (Γαλιλαίος, Κέπλερ, Νεύτων). Οπτική. Στατικός ηλεκτρισμός και μαγνητισμός. Ηλεκτρομαγνητισμός. Φαραντέι – Μάξγουελ. Η φύση της θερμότητας και η θερμοδυναμική. Κινητική θεωρία των αερίων. Μάξγουελ – Μπόλτσμαν.
Επιδράσεις της επιστημονικής επανάστασης στη φιλοσοφία: Εμπειρισμός και oρθολογισμός. Η Καντιανή θεώρηση. Χιούμ και το πρόβλημα της επαγωγής. Ο κόσμος των μαθηματικών και της λογικής. Μη ευκλείδειες γεωμετρίες. Το πρόγραμμα των Russell και Frege για τη θεμελίωση των μαθηματικών. Λογικισμός. Μετρώντας το άπειρο με τον Cantor. Το θεώρημα του Gödel.
Η σύγχρονη Φιλοσοφία της Επιστήμης: Κύκλος της Βιέννης και Λογικός θετικισμός. Η αναζήτηση νοήματος και ο Wittgenstein. Η σημασία της παρατήρησης. Επικύρωση, διάψευση και επιστημονικότητα των θεωριών. Κανονική επιστήμη, επιστημονικές επαναστάσεις και η εξέλιξη της επιστήμης. Popper, Kuhn, Quine, Feyerabend.
Η Νέα Φυσική του 20ου αιώνα: Ειδική και γενική σχετικότητα. Η νέα κοσμολογία. Κβαντική φυσική. Αρχή της απροσδιοριστίας. Αϊνστάιν, Μπορ, Χάιζενμπεργκ. Οι ερμηνείες της κβαντομηχανικής. Κβαντική σύμπλεξη και τοπικότητα. Χάος και πολυπλοκότητα. Χώρος, χρόνος, αιτιότητα. Διδάγματα από τρεις αιώνες φυσικής. Οργάνωση της διδασκαλίας και της έρευνας – δημοσιεύσεις και συνέδρια. 
 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ
  • 1. Εισαγωγή στις έννοιες & τις θεωρίες της φυσικής επιστήμης, Κωδικός Επιλογής: 77109573, Συγγραφείς: HoltonGerald,BrushGStephen( επιστ. επιμ. Σκορδούλης Κ.), ISBN: 9789600119473, Εκδόσεις: GUTENBERG
  • 2. ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ, Κωδικός Επιλογής: 12868007, Συγγραφείς: ΒΑΡΒΟΓΛΗΣ ΧΑΡΗΣ, ISBN: 9789609453028, Εκδόσεις: ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης
  • 3. Ιστορία της φυσικής, Κωδικός Επιλογής: 12190, Συγγραφείς: SegreEmilio, ISBN: 9789605310202, Εκδόσεις: Δίαυλος

© 2018 ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ, ΑΠΘ.