Ο Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής σας προσκαλεί στο σεμινάριο της Παρασκευής 12/12/2025 και ώρα 12:00, το οποίο θα διεξαχθεί στο ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ, στην αίθουσα διαλέξεων «ΒΑΣΙΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ».
Τίτλος: Η Τύρβη στο Σύμπαν και οι Κοσμικές Ακτίνες
Ομιλητής: Λουκάς Βλάχος, Αμφ. Καθηγητής Αστροφυσικής, Α.Π.Θ.
Περίληψη:
Σε αυτή την ομιλία θα συζητήσουμε τη μετάβαση από την ομαλή και προβλέψιμη ροή των ρευστών (laminar flow) προς την πολυπλοκότητα και τον πλούτο της τυρβώδους τους συμπεριφοράς (fully developed turbulence). Μέσα από τη θεωρητική ανάλυση και την εξίσωση Navier–Stokes, θα αναζητήσουμε πώς οι φαινομενικά τυχαίες κινήσεις ενός ρευστού συνυπάρχουν με δομές εκπληκτικής συνεκτικότητας και δυναμικής — τις χαρακτηριστικές δίνες της τύρβης.
Προχωρώντας από τα γήινα ρευστά στο εγγύς Διάστημα και στα μεγάλης κλίμακας αστροφυσικά περιβάλλοντα, θα δούμε πώς η μαγνητοϋδροδυναμική τύρβη (MHD turbulence) αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα στην κατανόηση πλήθους κοσμικών φαινομένων: από την ηλιακή δραστηριότητα και τον ηλιακό άνεμο, έως την επιτάχυνση και τη διάχυση των κοσμικών ακτίνων μέσα στο Σύμπαν.
Μέσα από παραδείγματα, προσομοιώσεις και εικόνες, θα προσεγγίσουμε ένα από τα πιο συναρπαστικά φαινόμενα της φύσης: το πώς η φαινομενική αταξία της μαγνητϋδροδυναμικής τύρβης γεννά συνεκτές δομές (coherent structures) και καθορίζει την παρουσία φορτισμένων σωματιδίων εξαιρετικά υψηλών ενεργειών στο κοσμικό περιβάλλον.