Γαϊτάνος Θεόδωρος, Αναπληρωτής Καθηγητής
Γαϊτάνος Θεόδωρος

Γαϊτάνος Θεόδωρος
Αναπληρωτής Καθηγητής

ΤΟΜΕΑΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ54124,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Γνωστικό Αντικείμενο

Θεωρητική Πυρηνική Φυσική

Διδασκόμενα Μαθήματα

Εργαστήρια - Σπουδαστήρια

Ερευνητική Δραστηριότητα

Με βάση State of the Art πυρηνικά πρότυπα, γίνεται συστηματική μελέτη εξωτικών πυρήνων με σκοπό να δοθούν πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα: 1) Ποιά είναι τα όρια της ύπαρξης των πυρήνων; 2) Πού εντοπίζεται η γραμμή κόρου πρωτονίων/νετρονίων (proton/neutron drip line); 3) Πού τελειώνει ο πίνακας Mendeleyev; 4) Ποιά είναι η εξάρτηση της πυρηνικής δύναμης από τον λόγο πρωτονίων/νετρονίων; 5) Πώς μπορούν να ερμηνευτούν συλλογικά πυρηνικά φαινόμενα με βάση τη μονοσωματιδιακή κίνηση; 6) Μαζικότητα και εξωτικοί πυρήνες.

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Οι εφαρμογές της Πυρηνικής Φυσικής στην Αστροφυσική και κυρίως στη μελέτη των υπερκαινοφανών αστέρων (supernova) και των αστέρων νετρονίων (neutron stars) είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες και σημαντικές. Η βασική αιτία αυτού του ενδιαφέροντος είναι ότι υπάρχουν ακόμα ανοικτά προβλήματα που αφορούν τη μελέτη των παραπάνω αντικειμένων. Τα προβήματα αυτά αφορούν α) την κατασκευή της καταστατικής εξίσωσης της πυρηνικής ύλης σε πυκνότητες πολλαπλάσιες της πυκνότητας κορεσμού, β) τη μελέτη του φαινομένου των συσχετίσεων ζεύγους και κατά επέκταση τη μελέτη του φαινομένου της υπεραγωγιμότητας και της υπερρευστότητας στην πυρηνική ύλη και γ) στην ανάλυση της διαδικασίας διαφυγής των νετρίνων από τους υπερκαινοφανείς αστέρες και τους αστέρες νετρονίων.

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Η μελέτη της δομής των πεπερασμένων πυρήνων αποτελεί θεμελιώδης δραστηριότητα της Θεωρητικής Πυρηνικής Φυσικής. Η θεωρία του μέσου πεδίου μπορεί να περιγράψει ικανοποιητικά την πυρηνική δομή αλλά το πείραμα έχει δείξει ότι θα πρέπει, για μια περισσότερη ρεαλιστική περιγραφή να ληφθούν, υπόψη και οι συσχετίσεις μικρής εμβέλειας (short range correlations) μεταξύ των νουκλεονίων του πυρήνα. Η μελέτη της επίδρασης των συσχετίσεων μικρής εμβέλειας μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας το μαθηματκό εργαλείο των πινάκων πυκνότητας ενός και δύο σωμάτων. Ο υπολογισμός των πινάκων πυκνότητας, χρησιμοποιώντας συσχετίσεις μικρής εμβέλειας, είναι αρκετά επίπονος και δύσκολος. Μπορούν όμως να υπολογιστούν με προσεγγιστικές μεθόδους και να οδηγήσουν στην καλύτερη δυνατή κατανόηση της πυρηνικής δομής. Η γνώση αυτών των πινάκων οδηγεί στον υπολογισμό των περισσοτέρων φυσικών μεγεθών του πυρήνα όπως η ενέργεια, οι κατανομές πυκνότητας και ορμής των νουκλεονίων, οι παράγοντες δομής, η τετραπολική ροπή κ.τ.λ.

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

    © 2018 ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ, ΑΠΘ.