ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ, ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΜΕΑ

Η ερευνητική δραστηριότητα επικεντρώνεται στη μελέτη πηγών βαρυτικής ακτινοβολίας και άλλων σχετικιστικών φαινομένων στην αστροφυσική. Ένα μεγάλο μέρος της έρευνας αφορά στον υπολογισμό των συχνοτήτων ταλάντωσης σχετικιστικών αστέρων και μελανών οπών. Τα αποτελέσματα αναμένεται να αξιοποιηθούν για τον υπολογισμό των φυσικών ιδιοτήτων της πηγής κατόπιν επιτυχούς ανίχνευσης από τους νέους μεγάλους ανιχνευτές βαρυτικής ακτινοβολίας που τέθηκαν πρόσφατα σε λειτουργία σε διάφορες χώρες. Στη μελέτη των πηγών βαρυτικής ακτινοβολίας χρησιμοποιούμε και μη-γραμμικές προσομοιώσεις τριών διαστάσεων οι οποίες εκτελούνται παράλληλα σε μεγάλους υπερ-υπολογιστές. Πρόσφατο αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας αποτελεί η ανακάλυψη ενός νέου τρόπου δημιουργίας μελανών οπών.

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Η ακτινοβολία σύνγχροτρον, οι ακτίνες-Χ, οι ακτίνες-γ και οι κοσμικές ακτίνες αποτελούν την πειραματική επαλήθευση της παρουσίας στο Σύμπαν φορτίων με ενέργεια πολύ πάνω από τη θερμική ενέργεια. Τα φορτία αυτά καλούνται μη-θερμικά και μερικές φορές μεταφέρουν ένα μεγάλο ποσοστό της ενέργειας του Αστροφυσικού συστήματος. H ερευνητική μας ομάδα δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό.

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Η ομάδα ασχολείται με (α) Δυναμική μελέτη γαλαξιών με μεταφορά μάζας, (β) Μελέτη χαοτικών κινήσεων σε δυναμικά μοντέλα ενεργών γαλαξιών και ημιαστέρων και (γ) μελέτη της συμπεριφοράς των δευτερευόντων συντονισμών και του φαινομένου «stickiness» σε ραβδωτούς γαλαξίες με την βοήθεια δυναμικών φασμάτων.

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Σπουδαστηρίου Μηχανικής συνοψίζονται στις παρακάτω κατηγορίες: 1. Χαμιλτονιανά συστήματα (ολοκληρωσιμότητα και μη ολοκληρωσιμότητα, ευστάθεια, συντονισμοί, χαοτική συμπεριφορά) 2. Εφαρμογές στην Ουράνια Μηχανική (κύρια ζώνη αστεροειδών, ζώνη Kuiper, εξωηλιακά πλανητικά συστήματα) 3. Εφαρμογές στη Δυναμική Πλεγμάτων (εντοπισμένες ταλαντώσεις και ευστάθεια) 4. Αντίστροφο πρόβλημα της δυναμικής και σύνδεση οικογενειών τροχιών με ολοκληρωσιμότητα 5. Εφαρμογές της θεωρίας δυναμικών συστημάτων στη δυναμική βιολογικών πληθυσμών και στη δυναμική εξαρμόσεων.

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Η ομάδα ασχολείται με τη δημιουργία και την εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος. Η μελέτη της δημιουργίας γίνεται μέσω προσομοιώσεων Ν-σωμάτων, με τη βοήθεια του υπερ-υπολογιστή ειδικής κατασκευής GRAPE-6/Pro. Η μελέτη της εξέλιξης του ηλιακού συστήματος επικεντρώνεται στις μεθόδους περιγραφής της χαοτικής κίνησης των αστεροειδών.

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Η Σχετικιστική Κοσμολογία αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς τομείς θεωρητικής μελέτης του σύμπαντος. Στόχος της ερευνητικής προσπάθειας είναι να ερμηνεύσει την παρατηρούμενη σήμερα δομή και συμπεριφορά του σύμπαντος και να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν την μελλοντική του εξέλιξη. Η θεωρητική προσέγγιση επιτυγχάνεται, κατά κύριο λόγο, με την μελέτη κοσμολογικών λύσεων της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας και με την ανάλυση διαταραχών των μοντέλων αυτών. Η ομάδα Σχετικιστικής Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει ενεργό συμμετοχή στη προσπάθεια αυτή.

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

© 2018 ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ, ΑΠΘ.