Διάλεξη για Φοιτητές

Πρώτες ματιές στην Έρευνα: Η Φωτονική Τεχνολογία για κέντρα δεδομένων και υπέρ-υπολογιστικά συστήματα

28 Μαρ 2018
Βυρσωκινός Κωνσταντίνος
Λέκτορας Τμήμα Φυσικής Α.Π.Θ.
Ώρα Έναρξης: 13.30
Αίθουσα: Α31


Η εθελοντική ομάδα PATh οργανώνει μία ακόμα ομιλία στα πλαίσια της δράσης "Πρώτες ματιές στην Έρευνα", με τον τίτλο: "Η Φωτονική Τεχνολογία για κέντρα δεδομένων και υπέρ-υπολογιστικά συστήματα". Ομιλητής θα είναι ο κ. Βυρσωκινός Κωνσταντίνος, Λέκτορας του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

Περίληψη:

Η έλευση των cloud υπηρεσιών έχει αλλάξει άρδην την καθημερινότητα μας με τη χρήση των social media, αγορές online, online backup κτλ. Για την υποστήριξη των υπηρεσιών αυτών έχουν δημιουργηθεί κέντρα Δεδομένων  από εταιρείες όπως Facebook, Amazon, Google, Microsoft όπου συστεγάζονται εκατοντάδες χιλιάδες server και επικοινωνούν μεταξύ με τη χρήση οπτικών διασυνδέσεων. Η ίδια λογική εφαρμόζεται και στου Υπέρ-Υπολογιστές όπου εκατομμύρια πυρήνες συνδέονται με μερικά TB μνήμης φτάνοντας ταχύτητες εκατοντάδων  Pflop/s για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων σε κλίμακες που ξεκινούν από εξερεύνηση της δομής της ύλης μέχρι την εξέλιξη του σύμπαντος.
Παράλληλα η φωτονική μέσω των φωτονικών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων αρχίζει και προσφέρει λύσεις για νευρωνικά δίκτυα με στόχο υπερυψηλές ταχύτητες στην εκπαίδευση μηχανών τεχνητής νοημοσύνης. Ταυτόχρονα τα 5G δίκτυα πουείναι καθοδόν βασίζονται σε υβριδικές μικροκυματικές-οπτικές λύσεις για την ασύρματη σύνδεση των χρηστών με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 10Gb/s. Πέρα όμως από τις επικοινωνίες και τους υπολογιστές η φωτονική είναι η τεχνολογία που ασχολείται και με βιοαισθητήρες για την ανίχνευση ουσιών με πολύ μικρές συγκεντρώσεις σε αίμα ή άλλα υγρά. Τέλος η χρήση fs laser δίνει τη δυνατότητα για σμίλευση επιφανειών και τη δημιουργία 3D στοιχείων με ακρίβεια μερικών μm.

Στην ομιλία θα γίνει εκτεταμένη συζήτηση για την πρόοδο που έχει επέλθει τα τελευταία χρόνια στη φωτονική, τα πλεονεκτήματα αυτής έναντι της
ηλεκτρονικής αλλά και περιοχές που παρουσιάζουν έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον. Παράλληλα θα τονιστούν οι δυνατότητες ενός φυσικού για έρευνα
εντός Α.Π.Θ. σε θεωρητικά αλλά και πειραματικά προβλήματα της φωτονικής τεχνολογίας.

Ο ομιλητής:

Ο Κων/νος Βυρσωκινός είναι Λέκτορας στον Τομέα Στερεάς Κατάστασης και μέλος της ομάδας WinPhos στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας του Α.Π.Θ. Είναι απόφοιτος του τμήματος με Πτυχίο Φυσικού και διδακτορικό από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π.


ΥΛΙΚΟ

© 2018 ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ, ΑΠΘ.